کاربردهای نانوسلولز
این متن بخشی از مقاله زیر می باشد. در صورت تمایل به دریافت متن کامل این مقاله لطفا درخواستی به ایمیل شرکت ارسال بفرمایید :
یوسفی، حسین. مشکور، مهدی. کاربردها و تجاری سازی نانوسلولز. اولین کنفرانس ملی نانوفناوری و کاربردهای آن در کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه تهران. 1390
به طور کلی کاربردهای نانوسلولز در دو دسته کلی قرار دارند: 1) استفاده با هدف بهبود ویژگیهای محصولات موجود مانند بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی کاغذهای متداول با افزودن درصدهای مشخص نانوسلولز به آنها و 2) ایجاد کاربردهای جدید مانند کاربرد نانوسلولز در دارورسانی. همچنین این نانوساختار در کاربردهای ذیل قابل استفاده بوده که برخی از آنها در دنیا به مرحله تولید تجاری رسیده اند:
نانوکامپوزیت، فوم و فیلتر زیستی: گزارش نویدبخش استفاده از جزء نانومتری سلولز در ساخت نانوکامپوزیت سلولزی در سال 1995 توسط فویه و همکاران برای نخستین بار منتشر شد (5). در دهه گذشته در این زمینه مطالعات موفق متعددی انجام شد که همگی آنها از ظرفیتهای بالقوه نانوسلولز جهت تولید نانوکامپوزیتهای پلیمری حکایت دارند. فومها به آن دسته از مواد اطلاق میشود که حجم عمده آنها را هوا تشکیل داده است. از آنجاییکه این دسته از مواد معمولاً خواص مکانیکی بالایی ندارند، با استفاده از نانوساختارهایی مانند نانوسلولز ساختارشان را تقویت میکنند. فومها ممکن است به طور کامل از نانوالیاف سلولزی ساخته شوند و یا از ترکیب نانوسلولز با دیگر مواد پلیمری سنتزی و یا طبیعی تهیه گردند.
کاغذسازی: کاغذ عمدتا متشکل از الیاف سلولزی میکرومتری است. هر چند مقاومت و مدول کششی نانوکریستال سلولز از فولاد هم بیشتر است ولی کاغذ که متشکل از این نانوساختارها است مقاومت چندانی ندارد. دلیل این امر به عدم ارتباط موثر بین اجزای لیفی سلولزی سازندهی ساختار کاغذ، وجود ضعفهای ساختاری مانند حفرات سلولی و پایین بودن سطح تماس ما بین الیاف نسبت داده میشود. در صورت تبدیل فیبرهای سلولزی از ابعاد میکرونی به نانومتری ضمن افزایش سطح ویژه و تعداد پیوندهای مؤثر قابل تشکیل بین اجزاء سازنده ساختار ، نقاط ضعف درون ساختاری کاهش مییابد و در نتیجه تنش به خوبی در شبکه سراسری نانوسلولز منتقل میشود. با استفاده از این خصوصیات میتوان از نانوسلولز به عنوان یک عامل افزودنی جهت اصلاح خواص کاغذ استفاده نمود (2،3،4،6).
پزشکی، مهندسی پزشکی و صنایع آرایشی: از نانوسلولز به طور روزافزونی در کاربردهای متنوع پزشکی و زیستپزشکی در مقیاسهای آزمایشگاهی و صنعتی استفاده میشود. ماسکهای پوست، حمل و انتقال هوشمندانه دارو در بدن، ساخت بافتها، نسوج و اندامهای مصنوعی نظیر رگ و قلب مصنوعی، بانداژ زخم و جراحی، ترمیم استخوان و زخمهای ناشی از سوختگی، تولید کرم پوست، پوششهای بهداشتی، ساخت مژه، ابرو و ناخنهای مصنوعی، تولید قرصهای جهت تقویت و بهبود سیستم هاضمه، تولید فیلترهای خونی و تغلیظکننده مواد آرایشی از مهمترین موارد گزارش شدهی کاربرد نانوسلولز در این بخش هستند (1).
صنایع غذایی: از عمده کاربردهای نانوسلولز در صنایع غذایی میتوان به مواردی نظیر استفاده به عنوان ماده ی اولیه در تولید انواع دسر، عامل تغلیظ کننده، شکل دهنده و تثبیت کننده ابعادی، کمک نگهدارنده، کاهش دهنده ی کالری غذا، حامل طعم دهنده های غذایی، بهبود ماندگاری مواد باشد. چند شرکت که عمدتا در شرق آسیا مستقرند از نانوسلولز باکتری جهت تولید دسرهای غذایی در مقیاس صنعتی استفاده مینمایند (1).
صنایع بسته بندی و نساجی: نانوسلولز علاوه بر ظرفیت تقویتکنندگی دارای خواص ممانعتی نیز میباشد بنابراین میتواند در صنایع بسته بندی نیز به کار رود، یعنی جایی که اغلب به مقاومت و نفوذناپذیری بالا نیاز است. همچنین نانوسلولز را میتوان جهت تقویت پلیمرهای مصرفی در صنعت نساجی استفاده نمود. به نظر میرسد نانوسلولز تولید شده با روش الکتروریسندگی پتانسیل کاربرد بیشتری را در صنعت نساجی داشته باشد. در این حالت میتوان نانوفیبرهای سلولز بسیار طویل را به طور خالص یا در ترکیب با مواد دیگر مانند پلیمرهای سنتزی به دست آورد (1،3).
کشاورزی: کپسولهای ساخته شده از نانوفیبرسلولزی که بتواند همزمان حامل بذر، کود، سم و مواد دیگر جهت رشد گیاه باشد میتواند زراعت و باغبانی را متحول کند. کپسولهای نانوسلولز در خاک به تدریج تجزیه شده و همزمان با خاصیت جاذب الرطوبه ای که دارد رطوبت را برای بذر و محتویات دیگر درون خود حفظ مینمایند (1).
صنایع الکترونیک و مغناطیس: امروزه استفاده از نانوسلولز در تولید محصولات الکترونیکی و مغناطیسی مانند باتریهای انعطافپذیر سبک با دوام بالا از اهمیت بالایی برخوردار است. فیلمهای نانوسلولز در ترکیب با مواد مغناطیسی، فیلمهای نانوکامپوزیت مغناطیسی را میسازند که پتانسیلهای کاربردی متنوعیدر تولید انواع حافظههای اطلاعاتی و ساخت کارتهای امنیتی دارند.ساخت باتریهای لیتیومی سبک انعطافپذیر، کارتهای اعتباری و ذخیره اطلاعات، سنسورهای زیستی، به عنوان غشا و دیافراگم در تولید هدفون، تولید مانیتورهای انعطافپذیر و پانلهای خورشیدی از موارد دیگر گزارش شده کاربرد نانوسلولز در این حوزه است (3-1).
هوافضا، خودرو، ساختمان و وسایل ورزشی: محصولاتی که از نانوسلولز تهیه میشوند دارای وزن کم و مقاومتهای بالا هستند. بنابراین مقاومت ویژه یعنی نسبت مقاومت به وزن افزایش مییابد که این موضوع نانوسلولز را جهت ساخت مواد مورد استفاده در صنایع هوافضا، خودروسازی و ساختمان مناسب میسازد. کاهش بار ساختمان و کاهش صدمات جانی و مالی در بلایای طبیعی، کاهش مصرف سوخت خودروها، کاهش وزن هواپیما، ساخت وسایل ورزشی، عایق کاری سازه ها و غیره اهداف دیگر استفاده از نانوسلولز در این بخش است (1).
سایر کاربردها: فیلتراسیون آب و هوا، تولید فیبرهای توخالی، مواد سوپرجاذب، سوخت پیشرانها، جلیقه ضد گلوله، استخراج نفت (افزودنی در گل حفاری) و بازیابی هیدروکربنها، به عنوان افزودنی در رنگ و غیره را میتوان از جمله کاربردهای دیگر نانوفیبر سلولزی برشمرد که درمنابع به آن اشاره شده است (3-1).
کلیه حقوق معنوی این سایت متعلق به شرکت نانو نوین پلیمر می باشد
طراحی و اجرا توسط مجید اصغریان